Tuesday, June 30, 2009

Aku Dan Hobi

lagi pasal pokok., hehehe

aku nak tunjuk kat korang pokok yg aku(dgn mak aku) dah tanam,

bulan nie jer aku dah dapat kan 9 pokok yg aku suka.,
pokok ajaib,kelambu,pokok buah naga,limau kasturi,limau purut,apple bidara,pokok nam nam,pokok cermai belanda dan pokok mulberry


Gambar Ku Bukan Petani


atas ni pokok ajaib aku beli kat flora cheras mahal wohh RM15 tah bile dia nak besau

gambar hiasanini lah buah ajaib., nak jadi kan cerita, kenapa nama pokok ni di panggil pokok ajaib.,ini kerana buahnya yang unik.,sesiapa makan buah pokok nie.,lidah akan rasa manis.,lepas mkn buah nie makan la apa pun semua akan jadi manis termasok lah buah mangga muda,

pokok mulberry yg dalam pasu tu aku beli :)
ini plak pokok mulberry yg telah di cantas dan di tanam semula.,tengoh dah mula mengeluarkan hasil, kesemuanya ada 3 batang, baru 21 hari aku tanam dah tak sabar2 nak keluarkan buah huhu
Pokok ke 2
pokok ke 3
pokok limau kastury
ini limau nipis
ni plak pokok Apple Bidara atau Apple Siam
tengok dah ada buah
lebat plak tu buahnya. tak tahu la lekat ker dak
ini gambar petang semlm aku balik kerja terus bancuh tanah organik
aku dgn mak aku nak tanam pokok cermai belanda dan pokok nam nam
kena kempal2 kan pakai tanah liat, nati senang sikit pokok tu tumbuh akar
klu korang tak tahu ini lah pokok nam nam atau katak puru, buah nya klu dah masak sedap sgt, rasa masam2 manis
ini plak pokok cermai belanda
ini buahnya, aku penah makan sekali jer, boleh tahan gak tasanya

ini lah pokok kegemara aku., dah di susun sebaris., pokok ni baru2 jer tanam jadi kena letak kat tempat redup dulu., (dari kiri) pokok apple bidara,mulberry,pokok ajaib,pokok nam nam,dan cermai belanda, sekarang aku tgh cari pokok markisa., sapa yg ada boleh la jual kat aku., klu nak bagi free pun aku leh terima :)

12 comments:

cik ian@aH Lian~ said...

zik,
entry lutsinar ker?

Ceera said...

fuyoooooooooo. hebat la ko ayie..

apa kata nanti kalau menjadi pokok2 ko, ko sedekahkan kat atam, hehehehe..

Erieq said...

klu nak amik la pokok mulberry tu.,
tapi ayie derma pokok jer.,jgn lupe ganti balik pasu tu, mak ckp bile lah korang nak ganti balik pasu2 mak kihkihkih mak nak tanam pokok laen tapi pasu tak cukup., pasu mahal wohhh

maiTuty said...

buah katak puru tuh penah makan..
beshhh tapi cam takot sket nk makan coz terbayang cam katak...
heheh

Erieq said...

aku panggil buah nam nam., masa mkn terbayangkan number 6 huhuhu BOLEHH..,

sHaH said...

i'm ur follower

kasih nash said...

salam kenal.. rajinnyer bercucuk tanam..
nampak gambar buah nam nam.. huuhuu.. nam nam namanya.. baru tau.. dulu pernah makan.. mmg sedap.. tapi tak ingat kat mana..

-eLyNhere- said...

hobi yang bagussss..

x penah terfikir nk tanam pokok yg ade buah.

selame ni tanam pokok bunge je.. bile lebat bangge giler jadinye..
sbb org lain klu bela pokok, asik mati jek, sian pokok tuh.. haha

teruskan hobi anda yeeee..

ChiLaBaey's said...

Mana ada jual pokok ajaib tu ye... saya pun dah lama carinye.... boleh bagi tempat beli tu tak...?? terima kasih.... email kat saya : muzshah_zainal@yahoo.com

hOOdedLicIOUS said...

wah rajin nak tanam pokok..hmm..takpe ke tanam dalam pasi..pakai baja apa ya..pokok kechik pon dah berbuah..buah nam nam tu sangat sedap..penah makan jugak..tapi susah nak dapat..nak beli kat area balik pulau penang memang berlambak..tapi ada musim..musim banyak banyak musim tak de takde..

Ceera said...

menda pasu mahal.. tak sampai 10 hinggit pun.. nanti atam belikan mak pasu baru la.. kecoh oh.

TSPing said...

hi Bro.. nak tanya mana dapat poko ajaib? ataupun bro sudah ada buahnya?? nak beli boleh?? pls call I 010 2268548 atau sms.. pls ya bro.. thanx! -Sean Ping-