Tuesday, February 23, 2010

Macam mana nak buat Wallpaper dalam Folder anda

Jalan Kerjanya ajak panjang sikit., (Untuk Windows XP jer)

1. mulaya kena pastikan anda Boleh melihat semua fail(unhide), caranya begini.

buka mana2 folder - klik Tools - Folder Options - View

Gamba rajah



klik - O.K -

2. buka mana2 folder yang korang nak buat backround wallpaper.

3. cari file Desktop.ini

kalau tak jumpu atau memang takda buat macam ni

Klik kanan pada area kosong folder> Customize this folder>Change Icon>pilih folder icon yang asal > Apply, OK

Gambar rajah nya




nanti secara tak langsung akan wujud satu file system Desktop.ini

4. korang cari gambar yang korang nak jadikan sebagai wallpaper dan letakkan dalam folder tersebut.


5. buka desktop.ini menggunakan notepad.

Copy bendalah ni

[ExtShellFolderViews]
{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC} = {BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}

[{BE098140-A513-11D0-A3A4-00C04FD706EC}]
Attributes=1
IconArea_Image=NAMA GAMBAR KORANG.jpg
IconArea_Text=0x00000000

Paste kat dalam Notepad.

tuka NAMA GAMBAR KORANG.jpg kepada Picture nama korang contoh mcm ni.


Save dan Close

6. tutup folder dan buka balik secara tak langsung wallpaper korang akan terhasil


Berjayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa................,

sambung sikit lagi

7. klik kanan kat image1.jpg(file name yg korang buat) - Properties - klik hide



klik - O.K -

8. Last sekali buka balik Tools>Folder Options>View - Hide

Gambar rajah.


klik - O.K -

selesai

3 comments:

annfrendly said...

wah.. cantiknya...
nak trylah nanti...

terima kasap..
eh....
terima kaseeehh..

0ne~E said...

lepas change icon tu x der pun desktop.ini !!
uwarrghhh !!!

Erieq said...

awak dah buat tak arahan no.1 tu dgn betul?? atau mungkin PC awak dah kena virus sbb tak boleh nampak file hide