Thursday, April 1, 2010

Makan buah unik pulak

Kalau korang pandai, cuba korang teka buah apa ni?
Bila masak buahnya bertukar menjadi warna merah saga. Rasanya?? Masam.

Rupa isi dalamnya. Terliur tak?
Buahnya sebelum masak, warna hijau.
bunganya.
Mesti korang nak tahu ni pokok buah apa kan..
Nilah pokok buah ceri barbados.
Pokok ni memang unik.
Dulu aku jumpe kat Nusery, pokok ceri barbados nie dijual dalam pasu yang besar & cantik.
Aku tanye makcik kat nusery tu, anak pokoknye dalam polibag.. dia cakap tade..
Rupenye baru aku tau pokok ni, pokok hiasan.
patutlah jual dalam pasu besar yg cantik.

Pastu mase gi Floria 2009, aku jumpe pokok ceri barbados dijual dalam polibeg. Aku pun beli lah sepokok..
Kalau korang ingat lagi dalam entry aku,
'Ini pokok2 yg beli kat Floria 2009 kat Putra Jaya ...'
Nila pokok ceri barbados yg aku beli dulu tu.

Sekarang dah besar pokoknye,


Kalau kat negara luar buahnye sangat lebat,
Gerammnyer. Aku pun nak pokok ceri barbados aku berbuah lebat macamni.
Bunganya. cantik kann.

  • Pokok ceri Barbados juga dipanggil sebagai Malpighia emarginata, Acerola, West Indian Cherry dan Wild Crapemyrtle.
  • Pokoknya selalunya membesar sehingga 2-3 meter dan kadangkala mencecah 6 meter.
  • Buahnya kaya denga vitamin C.
  • 100gram buah ceri barbados = 1677.6mg vitamin C
  • Buah ceri barbados mengandungi 32x vitamin C lebih banyak dari jus buah oren.
  • Khasiat perubatan: buahnya boleh memberi manfaat kepada pesakit hati, diarrhea, desentery, batuk,demam dan sakit tekak(jusnya dikumur untuk melegakan sakit tekak) .
  • pokoknya boleh dijadikan pokok bonsai.

19 comments:

JIVEBUMZ said...

wah nampak sedap ler buah ceri barbados tu!

susah nak carik org laki yg minat bercucuk tanam nie.. hii

AngahSayang2314 said...

mmmm tak pernah angah tengok pokok tue.. baru pertama kali
hehehe

*Dak kecikkk* said...

cedapnye menjamu mata..hihi
Xnah lagi makan buah ceri ni..

y@n@ M!B said...

mcm ala2 mexico namanya, barbados..huhuhu..apa rasa buah dia??manis?masa?? =)

Adlin AM.KA said...

Cantik la pokok ni....

Ehehehe..
Salam ziarah!
Nuffwalk.!~

annfrendly said...

bile nak bagi buahnye sebijik?
teringin nak rasa...

عقيله Nur فتحي said...

huhu.
1st tym tgk buah barbados.
salam ziarah.
jempot dtg ke blog sy..

ejaa said...

ann ngan erieq same je minat pokok2 ni kan. waa bagus ade minat same. huhuhuh

macam sedap nye buah ceri tu. lebat lak tu.

AngahSayang2314 said...

erieq bila nak update blog....

ChiLaBaey's said...

En.Erieq, buah ajaib dah mendatangkan hasil ker...??? Saya masih tak sempat nak pergi cari di tempat yang dikatakan hari tu... :(

Rashid said...

wow!! comelnya buah ceri tu. Bestnya kalau dapat try ..petik kat pokok..

Orang kata buah ceri ni bagus untuk kesihatan..

DJF CloSet said...

serius terliur tgk buah yg dah masak ranum tu.... :)

dah la tgh lapar ni ;( isk isk isk

-dewi-

AngahSayang2314 said...

Erieq bagi la ann dia mengidam tue hehehe

duniaku said...

berapa harga pokok ceri tu, teringin nak beli satu utk koleksi..

duniaku said...

berapa harga pokok ceri tu, teringin nak beli satu utk koleksi..

duniaku said...

berapa harganya, terasa nak sepokok

duniaku said...

berapa harganya, terasa nak sepokok

duniaku said...

berapa harganya..

duniaku said...

berapa harganya..