Tuesday, March 30, 2010

mari menjamu ikut selera

Dah lame hati aku meronta-ronta nak try makan tiram.
selama nie aku asik makan sos tiram aje, tak berpeluang nak makan tiram.
Nie sume gara2 terliur tengok Mr Bean makan tiramlah nie.
Berselera aku tengok Mr Bean makan dengan rakus..

Ahad lepas, habis tengok movie aku singgah Jusco.
Belilah 2 pieces tiram dengan harge RM5.80/1 piece.
kalau mat saleh makan dengan lemon, aku makan pakai aje ape yg ade depan mate, belasah ajelah. aku letak limau nipis. Nilah tiramnye.
tak sabar nak makan nie...

Basuh dulu tiramni

ni yang paling mencabar nie, nak buke cengkerangnya punyalah payah. macam2 cara aku praktikan. aku ketuk gan antan lesung batu. ekekeeke.. tak terbukak pun. Last2 aku umpil gn pisau. Berpeluhlah gak nak buke cengkerangnye.
second time senang aje aku buke.. sekali umpil dah terbuke. dah pakar dah.
Isi tiram yg telah diperah limau nipis.

aumm.. aku makan ni.. jemput makan.


Sedaplah rasanya. lebih sedap dari salmon mentah yg aku makan dalam sushi. Tiram yg kedua aku perah limau nipis dan masukkan dalam fridge.
aku biarkan 15 minit, kasik sejuk jap. Pastu kuarkan dari fridge.


Nak makan lagi seketui.
berselera aku tengok gambar ni.

Second time makan tiram ni aku rasa loya pulak, bukannya ape sebab makan benda mentah. tapi sedap memang sedap. Aku suke rasanya. Untuk legakan tekak aku kemam limau nipis tu.

Eh.. apepun tiram memang sedap.. korang bile nak pulak nak try makan tiram mentah?

20 comments:

AngahSayang2314 said...

hahaha.. makan tiram mentah???
tunggu la erieq bila rasa kempunan lagi. mana la tahu tetiba jer mengandung anak ke 2 nak makan benda bukan2?
hahahha...

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

tirammmm.... alamak org pun x penah rasa gak nie!!!sesekali nak gak try... tapi!!!! ok x de tapi2..wa try dul.. nan org kuarkan kat entry org gak k...yuhuuuu...

Ceera said...

eeeeeeeeeeee gelik atam...

SwEetForEst said...

tiram??
lom pnah try plak..
hehehe..
cam sedap je..
^___^

syieda... said...

salam..

awak mkn tiram mentah 2 x saket perut ke weh..kuikui.
sedap eh?nak amek kat ne bende 2?
tetibe cam selera nak mentekedarah mende 2.hakhak:)

SURIA AMANDA said...

kat hotel kalau makan buffet sure ada menda nih..tapi kan makan tiram mentah ni utk meningkatkan seksual lelaki dan perempuan..kalau x caya cuba tanya sesapa yang cerdik pandai..

Erieq said...

to Suria Amanda => alaa awak dah pecah rasia hehe., saje xnak bgi tahu sbb nanti org p.k laen plak huhuhuhu :P

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

eriek!!... tiram tu x leh masak dul ker? masak kari ker, goreng ker? capur dgn mkaroni ker? hehehe.. rasa mcm x leh masuk je kat tekak ni.....

Erieq said...

to : m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n.

boleh jer., tapi larat ker nak beli 1 RM5.80 huh., tiram ni kena mkn hidup2 atau masak hidup2., sbb bile tiram ni mati nanti dia akan menghasilkan 1 bakteria bahaya yohh..,

sbb tu la sume kedai jual tiram hidup2

*Dak kecikkk* said...

eeerrrkkk...loya jew tekak ni..
kamo cam model tiram..
wakakakakaaaaaa

dayangredzuan said...

tiram tu xpayah goreng dulu ke??

lea said...

makan mentah?
sedap ker???

ejaa said...

huhu mkn mentah2??

Kaseh NazLieza said...

xmo...xleh masuk la mkn mentah2 mcm ni..huhu

aZHIeeDA said...

rase die cmno yek?manis ke?

Jiha said...

kolesterol sgt tinggi oo itu tiram!

ct_aiza87 said...

tgk u mkn berselera jer...mcm mne boleh tbe2 nak mkn tiram nie?

mata coklatbiru said...

macam sedap ler tiram ni..
pernah nak cuba makan tiram tapi sy ade sea food allergy, so, agak rugi ler jugak tak dapat makan tiram ni..
huhuhu...
ape2 pun, eriq makan rilek je bnde ni...
haha..
muka slumber tak tau ler rase nye btol2 cam ne ye... hahaha

cik kedondong said...

dah penah makan masa keje hotel dlu.last2 pening esok.tp kitorgn mkn dgn lemon n tabasco sos..pergghhh..

DJF CloSet said...

mentah?? huhuhu.. knape tak salaikan ke.. hehe.. macam smoked salmon. raw salmon mkn byk pun rsa cm tekak mengembang kuncup... :D