Tuesday, September 28, 2010

Kelebihan menderma darah

Hanya menghabiskan masa satu jam santai & menyumbangkan darah setiap 2 bulan, bukan aje dapat memberikan rasa gembira kerana telah membantu orang yang memerlukan, bahkan memberikan manfaat yang banyak untuk kesihatan.

6 Kelebihan menderma darah:


1.Manfaat bagi hati manusia.
Peningkatan kadar zat besi dalam darah membuat seseorang  berisiko untuk menghidap penyakit jantung. Zat besi yang terdapat berlebihan dalam darah menyebabkan pengoksidaan kolesterol. Produk pengoksidaan akan disimpan di dinding arteri, meningkatkan kemungkinan serangan jantung dan angin ahmar. Menderma darah dengan teratur membantu untuk mengekalkan tahap zat besi dalam darah, sehingga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

2.Merangsang pengeluaran sel darah merah.
Menderma darah dapat mengurangkan jumlah sel darah merah dalam darah. Sumsum tulang akan mengisi semula jumlah sel darah merah yang hilang. Akibatnya darah penderma di-'refresh' setiap kali darah disumbangkan. Oleh itu, menderma darah membantu untuk merangsang pengeluaran sel-sel darah baru.

3.Membantu dalam penurunan berat badan.
Menderma darah adalah cara termudah untuk diet dan membakar kalori. Menyumbang sekitar 450 ml membantu untuk membakar sekitar 650 kalori dalam tubuh penderma. Dengan demikian ianya membantu dalam penurunan berat badan.

4.Membantu dalam menentang hemochromitosis
Hemochromitosis atau gangguan kelebihan zat besi adalah kelainan genetik di mana besi akan terakumulasi dalam jaringan tubuh. Punca utama dari masalah ini adalah metabolisme yang tidak benar dari zat besi dalam tubuh. Keadaan ini bahkan boleh menyebabkan kerosakan organ. Orang dengan kelebihan zat besi kecil, dengan mudah dapat menyumbangkan darah dan menurunkan kadar besi darah mereka. Hal ini akan membantu untuk melawan penyakit ini.

5.Membuatkan psikologi penderma diremajakan.
Menyumbangkan sesuatu yang berharga kepada yang memerlukan, penderma memberikan kepuasan psikologi. Perasaan direvitalisasi dengan menyumbang darah secara teratur.

6.Penderma secara automatik diberi amaran penyakit serius.
Darah penderma diuji. Ujian meliputi HIV, hepatitis B, Hepatitis C, Sifilis dan malaria. Penderma akan dimaklumkan mengenai keputusannya jika menghidapi sebarang penyakit serius.

3 Oktober 2010 (Ahad) ni ada konvoi sempena kempen derma darah oleh Malaysian Bikers Community (MBC). Setiap tahun MBC akan jalankan aktiviti wajib ni di Pusat Darah Negara, KL
.
Tahun lepas punya konvoi => Pusat Darah Negara

Orang yang sihat kenalah derma darah...
Jom derma darah...

3 comments:

marinahunny said...

jgn lupa bawak teman masa g derma darah, nanti balik xleh drive kut2 pening2 ke..

AngahSayang2314 said...

hehehe kalau gi derma darah bawa teman tapi ann tak ada lesen macam mana????

Erieq said...

klu mcm tu bawa diri jer lah :P