Monday, September 20, 2010

Survey Suzuki Belang

Lama betul tak update blog. Mana taknya.. Sejak bertukar kerja, masa memang tak cukup. Isnin-Sabtu kerja. Baru sebulan lebih aku kerja kat ofis baru.

Rasanya belum terlewat lagi nak wish 'Selamat Hari Raya' kat sesape yang menyinggah blog ni. Hujung bulan ni mesti banyak open house. Part yang paling disukai.. MAKAN.hahaa...

Disebabkan hari Ahad aje yang off day, jadi semalam masa tu digunakan untuk survey motor idaman. Suzuki Belang. Sebenarnya dah lama pasang angan-angan nak beli motor tu. Sejak dari berenti merokok lagi aku dah bajet nak beli motor tu. Kalau tak smoking, dekat RM200 lebih boleh save.

Dari Sentul sampailah ke Cheras aku gi survey harga Suzuki Belang. Malangnya, kedai moto kat Sentul tutup pulak hai Ahad. Jadi balik ke Cheras. Sebelum memulakan survey, gi pekena kuey teow fabret kat Jusco dulu. 

Nilah kuey teow fabretku, sebulan mesti dalam 2-3 kali pi pekena.

Ni gefprenku punya makanan, Tako Tao. Perisa Octopus. Suke sangat dia makan benda alah ni. Dia cakap sedap sebab ade rasa asap. Pelik aje bunyinye. Makan jelah asap bas kalau camtu..hehee

Nasib baik kedai2 moto kat Cheras bukak. Semua kedai yang aku gi bukak. Memula aku gi kedai Kok Brother, sebelah The Courts Jalan Cheras. Kat situ ade moto belang, tapi design yang lama. Design baru kalau nak order kena tunggu dalam 5 hari.

Ni design lama, aku berkenan yang kaler merah.

Kalau design baru aku berkenan yang kaler hitam,

Lepas dah puas hati interbiu staff kedai tu, aku gerak pulak ke Taman Sri Permaisuri. Main terjah aje.. Padehal tak tahu pun ade ke tak kedai moto kat situ. Nasib baik ade sebuah kedai moto dekat area shop lot yang dekat dengan 'Kayu Nasi Kandar'. Kat situ adelah design yang baru, kalau nak order dalam 2-3 hari. Setelah kira punya kira, harga kat kedai ni lagi berbaloi dari kedai 1st.

Tapi tak puas pulak hati kalau gi 2 kedai je kan. Nama pun survey harge.. busuk2 pun mesti 10-20 buah kedai kena singgah. Tu baru namenye survey harga kannn. Jadi singgah pulak Taman Tenaga. Cantekk kedai yang aku singgah tu memang ngam2 pengedar moto Sizuka.. eh Suzuki. hehehee.

Erm.. harga yang dorang tawarkan memang berbaloi2 dari kedai 1st & 2nd. Tapi free gift semua sama aje, helmet, rain coat & safety lock. Aku baca kat forum, ade kedai kat Johor siap bagi alarm sebagai free gift. Tapi kat KL ni tak jumpe pun kedai yang bagi free gift macamtu.

Last sekali aku gi terjah kedai moto kat area umah. Mana tau yang dekat lagi berbaloi. Setelah dibandingkan harga dengan kedai kat Taman Tenaga. Julat harge bunga adelah sebanyak RM600. Banyak gak tu. Tapi masa masih banyak lagi. Semalam setakat 4 buah kedai aje yang sempat aku gi, sebab cuaca panas terik. Tak tahan woo..

Minggu depan nak survey lagi harga. Sesiape yang tau kat kedai mane yang ade harge best & free gift yang best.. Jangan lupe roger2 ek. Kalau boleh bulan depan jugak aku nak beli Belang. Dah tak sabar lagi. Kalau takleh beli bulan depan, paling lewat pun target nak beli bulan 11 ni.. Mintak2 lah tercapai.

6 comments:

Kaseh NazLieza said...

selamat hari raya jg..mmg dh lama sgt bro erieq mnyepi..ehehehe

AngahSayang2314 said...

wah...erieq nak beli motor baru ke????? tapi bagus cara erieq gi serve dulu kan??

~ataicha~ said...

thanks for inform pasal GB tue..
ada orang inform blog ada malware hari tu tap x sure knape..

anyway thank yer.. suka suzuki belang ke?

try check online kedai ni : http://www.motorsim2u.com/suzukibelang.html

x tau la murah ke idak... kedai ni register online x kena process fee.. kalau direct kedai kena charge process fee..

mR.sYaH said...

arap2 dpt beli belang tu yerk..

design motor tu unik r..

zulkbo said...

salam eriq..
selamat hari raya..
maaf jika ada kesalahan
antara kita..ermmmm..
moto tu nampak hebat
tapi saya fobia bawak
motor ni..he he

Zezebel said...

Salam hari raya.
Tak tahu pasal motor. Keta pun saya takde lagi. Hehehehe....